25 de juny 2014

LA MORT DE THÉRÈSE VANIER

Thérèse Vanier. L'Arche Regne Unit

És amb gran tristesa que ens assabentem de la mort de Teresa Vanier, el dilluns 16 de Juny a seva casa, a Sant Pere.
Preguem per John, Michael i tota la seva família, els amics de Teresa, i la comunitat de l'Arca a Londres.
"Donem gràcies al Senyor per la seva vida, el seu amor i la seva lleialtat", escriu John Sargent, director de L'Arca del Regne Unit.

La Teresa va ser una inspiració per a tos, una dona valenta i visionaria. Germana de Jean Vanier, Teresa va cofundar L'Arche del Regne Unit:
" La Teresa era la major i única filla de Georges i Pauline Vanier. Durant la guerra es va unir al Cos d'Exercit Canadenc de la Dona i les Forces Franceses Lliures, el que li va valer una Creu de Guerra del govern francès. Després de la guerra, es va anar a estudiar medicina a la Universitat de Cambrige. Els seus resultats excepcionals li van permetre integrar l'hospital St. Thomas de Londres, on es troba amb Cicely Saunders, fundadora del St. Christopher, el primer hospici en el món per als pacients al final de la vida. A St Thomas, va esdevenir la primera dona especialista d'hematologia.
Des dels inicis del Arca al 1964, la Teresa visita regularment al seu germà Jean a França. És ella la que, pragmatica, competent i decidida, va decidir creuar el Canal de l'Arca.
Una dona de fe i determinació tranquil·la, no està clar com aconsegueix crear una Arca a Gran Bretanya, però es troba envoltada d'un petit grup de persones, entre ells l'Ann i el Geoffrey Morgan, que comparteixen la mateixa passió. Després d'uns anys, es va crear la primera comunitat del Arca a Anglaterra en una antiga rectoria anglicana prop de Canterbury, assignat per l'arquebisbe.
La Teresa sempre ha insistit que es tractava d'aquest grup, no estava sola, que va fundar L'Arca al Regne Unit.
No es van adonar compte que podia semblar un fet revolucionari al Gener del 1974. En aquest moment, la majoria de persones amb discapacitat intel·lectual vivien en grans institucions.
Sota la direcció de la Teresa, la comunitat rapidament va descobrir i ensenyar els valors i els dons amagats de les persones que la societat percebia com a persones passives, i no com a éssers actius, capaços de contribuir a la societat i la seva evolució. Durant diversos anys, ella va dirigir L'Arca del Regne Unit i al mateix temps doctora especialista al hospital de St. Christopher's a Londres.
Gràcies al seu bilingüisme francés-angles, dóna conferéncies sobre les cures pal·liatives a través del món, sobretot al Canada. Al mateix temps i amb una energia fora de lo normal, va ajudar a la fundació de quatre noves comunitats al Regne Unit, inclosa la de Lambeth al sud de Londres, on és membre en l'actualitat.
mÉs tard, coma  coordinadora de la regió del Nord d'Europa, la Teresa permet el desenvolupament de L'Arca a Irlanda i Dinamarca.
Sota el seu lideratge, l'Arca es va convertir en membre fundador de l'Associació de Cura Residencial (ARC), i la Teresa també serveix com a membre del comité i membre de la Junta Directiva de l'Associació Nacional de Comunitats i Xarxes Cristianes (NACCAN). Profundament catòlic, el treball de Teresa a l'Arca la porta per en un altre lloc a agafar el moviment ecumènic del Regne Unit.
Va escriure diversos llibres petits sobre el tema, entre ells Nick, Man of the Heart, una biografia espiritual del seu amic Nick Elleker, persona amb discapacitat membre de la comunitat del'Arca de Lambeth, anglicà i partidari del moviment ecumènic.


La Teresa celebrant el seu 90é aniversari amb el seu germà John l'any passat.

La Teresa va viure fins al final a la comunitat de l'Arca de Lambeth, Londres. Ella tenia 91 anys d'edat."


Biografia de L'Arca del Regne Unit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada